Skip to main content

Toegankelijkheid

Nalevingsstatus

Wij zijn ervan overtuigd dat het internet voor iedereen beschikbaar en toegankelijk moet zijn en streven ernaar om een website te bieden die toegankelijk is voor een zo breed mogelijk publiek.

Om hieraan te voldoen, houden we ons zo strikt mogelijk aan de Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) van het World Wide Web Consortium (W3C) op AA-niveau. In deze richtlijnen wordt uitgelegd hoe we webinhoud toegankelijk kunnen maken voor mensen met een breed scala aan beperkingen. Door te voldoen aan deze richtlijnen kunnen we ervoor zorgen dat de website toegankelijk is voor blinden, mensen met motorische beperkingen, visuele beperkingen, cognitieve beperkingen en meer.

Deze website gebruikt verschillende technologieën die bedoeld zijn om de website te allen tijde zo toegankelijk mogelijk te maken. We maken gebruik van een toegankelijkheidsinterface waarmee personen met specifieke beperkingen de UI (gebruikersinterface) van de website kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften.

Daarnaast maakt de website gebruik van een AI-gebaseerde toepassing die op de achtergrond draait en het toegankelijkheidsniveau voortdurend optimaliseert. Deze toepassing corrigeert de HTML van de website en past de functionaliteit en het gedrag aan voor schermlezers die worden gebruikt door blinde gebruikers en voor toetsenbordfuncties die worden gebruikt door mensen met motorische beperkingen.

Als je contact wil opnemen met de eigenaar van de website, gebruik dan het volgende e-mailadres: communicatie@iglimburg.be.

Navigatie met schermlezer en toetsenbord

Onze website implementeert de ARIA-attributentechniek (Accessible Rich Internet Applications), naast verschillende gedragswijzigingen, om ervoor te zorgen dat blinde gebruikers die de website met een schermlezer bezoeken, de functies van de website kunnen lezen, begrijpen en gebruiken. Zodra een gebruiker met een schermlezer de site opent, krijgt hij meteen een melding om het schermlezersprofiel in te voeren, zodat hij de website effectief kan bekijken en bedienen.

Dit is hoe onze website voldoet aan een aantal van de belangrijkste vereisten voor schermlezers:

  • Optimalisatie voor schermlezers: we voeren een proces uit dat de onderdelen van de website van volledig leert kennen, om ervoor te zorgen dat de website altijd voldoet aan de vereisten, zelfs wanneer deze wordt bijgewerkt. Via dit proces voorzien we schermlezers van betekenisvolle gegevens met behulp van de ARIA-attributen. We zorgen bijvoorbeeld voor nauwkeurige formulierlabels; beschrijvingen voor pictogrammen waarmee actie ondernomen kan worden (pictogrammen voor sociale media, zoekpictogrammen, pictogrammen voor winkelwagentjes, etc.); validatiebegeleiding voor formulierinvoer; elementrollen zoals knoppen, menu’s, modale dialogen (pop-ups), etc.Daarnaast scant het achtergrondproces alle afbeeldingen op de website. Het voorziet een nauwkeurige en zinvolle beschrijving op basis van beeld-objectherkenning als ALT-tag (alternatieve tekst) voor afbeeldingen die niet beschreven worden. Het haalt ook teksten uit de afbeeldingen met behulp van OCR-technologie (optische tekenherkenning). Om de aanpassingen voor schermlezers op elk moment in te schakelen, kunnen gebruikers steeds de toetsencombinatie Alt+1 gebruiken. Gebruikers van schermlezers krijgen ook automatische aankondigingen om de modus voor schermlezers in te schakelen zodra ze de website openen.Deze aanpassingen zijn compatibel met populaire schermlezers zoals JAWS, NVDA, VoiceOver en TalkBack.
  • Optimalisatie van toetsenbordnavigatie: het achtergrondproces past ook de HTML van de website aan en voegt verschillende gedragingen toe met JavaScript-code om de website bedienbaar te maken via het toetsenbord. Dit omvat de mogelijkheid om door de website te navigeren met de Tab- en Shift+Tab-toetsen, dropdowns te bedienen met de pijltoetsen, ze te sluiten met Esc, knoppen en links te activeren met de Enter-toets, te navigeren tussen radio- en checkbox-elementen met de pijltoetsen en ze in te vullen met de spatiebalk of Enter-toetsBovendien zijn content-skipmenu’s op elk moment beschikbaar voor toetsenbordgebruikers via de toetsencombinatie Alt+2, of als eerste element van de site tijdens het navigeren met het toetsenbord. Het achtergrondproces reageert ook op geactiveerde pop-ups door de focus van het toetsenbord naar hen toe te verplaatsen zodra ze verschijnen en niet toe te staan dat de focus naar buiten dwaalt.Gebruikers kunnen ook sneltoetsen gebruiken zoals “M” (menu’s), “H” (koppen), “F” (formulieren), “B” (knoppen) en “G” (afbeeldingen & illustraties) om naar specifieke elementen te springen.

Toegankelijke profielen ondersteund op onze website

  • Epilepsie veilig profiel: dankzij dit profiel kunnen mensen met epilepsie de website veilig gebruiken door het risico op aanvallen als gevolg van knipperende animaties en risicovolle kleurencombinaties uit te sluiten.
  • Visueel gehandicapt profiel: dit profiel past de website aan zodat deze toegankelijk is voor de meeste visuele beperkingen, zoals verminderd gezichtsvermogen, tunnelvisie, staar, glaucoom en andere.
  • Cognitieve handicap profiel: dit profiel biedt verschillende ondersteunende functies om gebruikers met cognitieve beperkingen zoals autisme, dyslexie, CVA en anderen te helpen zich makkelijker te focussen op de essentiële elementen.
  • ADHD-vriendelijk profiel: dit profiel vermindert afleidingen en ruis aanzienlijk, zodat mensen met ADHD en neurologische ontwikkelingsstoornissen gemakkelijker kunnen surfen, lezen en zich concentreren op de essentiële elementen.
  • Blinde gebruikers (schermlezers): dit profiel past de website aan zodat deze compatibel is met schermlezers zoals JAWS, NVDA, VoiceOver en TalkBack. Op de computer van de blinde gebruiker is een schermlezer geïnstalleerd en deze site is daarmee compatibel.
  • Toetsenbordnavigatie (motorische beperking): met dit profiel kunnen motorisch beperkte bezoekers de website bedienen met de toetsen Tab, Shift+Tab en Enter. Gebruikers kunnen ook sneltoetsen gebruiken zoals “M” (menu’s), “H” (koppen), “F” (formulieren), “B” (knoppen) en “G” (afbeeldingen & illustraties) om naar specifieke elementen te springen.

Extra aanpassingen aan UI, ontwerp en leesbaarheid

  • Aanpassingen aan het lettertype – gebruikers kunnen het lettertype vergroten en verkleinen, de letterfamilie (het type) wijzigen, de spatiëring, uitlijning, regelhoogte en nog veel meer aanpassen.
  • Kleuraanpassingen – gebruikers kunnen verschillende kleurcontrastprofielen selecteren, zoals licht, donker, omgekeerd en monochroom. Daarnaast kunnen gebruikers kleurenschema’s van titels, teksten en achtergronden verwisselen met meer dan zeven verschillende kleuropties.
  • Animaties – gebruikers met epilepsie kunnen alle lopende animaties stoppen met één klik op de knop. Animaties die door de interface worden bestuurd, zijn onder andere video’s, GIF’s en CSS knipperende overgangen.
  • Inhoud markeren – gebruikers kunnen ervoor kiezen om essentiële elementen zoals links en titels te benadrukken. Ze kunnen er ook voor kiezen om alleen gefocuste elementen of elementen waarover je hovert te benadrukken.
  • Audio dempen – gebruikers met gehoorapparaten kunnen hoofdpijn of andere problemen ondervinden door het automatisch afspelen van audio. Met deze optie kunnen gebruikers de hele website direct dempen.
  • Cognitieve stoornissen – we maken gebruik van een zoekmachine die gekoppeld is aan Wikipedia en Wiktionary, zodat mensen met cognitieve stoornissen de betekenis van zinnen, initialen, jargon en dergelijke kunnen ontcijferen.
  • Extra functies – gebruikers kunnen de kleur en grootte van de cursor wijzigen, een afdrukmodus gebruiken, een virtueel toetsenbord inschakelen en nog veel meer functies benutten.

Ondersteunende technologie en browsercompatibiliteit

We streven ernaar om zo veel mogelijk browsers en ondersteunende technologieën te ondersteunen, zodat onze gebruikers de voor hen best passende hulpmiddelen kunnen kiezen, met zo min mogelijk beperkingen. Daarom hebben we hard gewerkt om alle belangrijke systemen te kunnen ondersteunen die meer dan 95% van het marktaandeel van gebruikers uitmaken, waaronder Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera en Microsoft Edge, JAWS en NVDA (schermlezers), zowel voor Windows- als MAC-gebruikers.

Opmerkingen en feedback

Ondanks onze uiterste inspanningen om iedereen in staat te stellen de website aan te passen aan hun behoeften, kunnen er nog steeds pagina’s of secties zijn die niet volledig toegankelijk zijn, die bezig zijn toegankelijk te worden, of waarvoor een adequate technologische oplossing ontbreekt om ze toegankelijk te maken. Toch verbeteren we voortdurend onze toegankelijkheid door opties en functies toe te voegen, bij te werken, te verbeteren en nieuwe technologieën te ontwikkelen en aan te wenden. Dit alles is bedoeld om het optimale niveau van toegankelijkheid te bereiken na technologische vooruitgang. Als je contact wil opnemen met de eigenaar van de website, kan je het volgende e-mailadres gebruiken: communicatie@iglimburg.be.

Vragen?
Wij zijn er voor jou.

Heb je specifieke vragen of wil je kennismaken met onze werking?
Wij helpen jou graag op maat verder. Contacteer ons voor meer informatie over ons aanbod of om een vrijblijvende afspraak te maken.

Over IGL

We ondersteunen onze Limburgse steden en gemeenten in het verbeteren van het welzijn van hun inwoners.

Contact

IGL
Klotstraat 125
3600 Genk

089 32 39 50
info@iglimburg.be